KAOS PÅ OUS: POLITI I FOKUS OG INTERNE UTFORDRINGER

Oslo Universitetssykehus, 23. april – Etatene som skal beskytte og ta vare på innbyggerne i byen, ser ut til å stå midt i en tillitskrise. Oslo Universitetssykehus, som lenge har vært en bærebjelke i byens helsesystem, står nå overfor flere alvorlige utfordringer – både internt og i samspill med andre nødetater.

Politimann beskyldt for upassende oppførsel på vakt

En politibetjent er nå under intern etterforskning etter at han angivelig skal ha kysset flere kvinnelige ansatte ved Oslo Universitetssykehus – mens han var i uniform og på vakt. Hendelsene skal ha skjedd over flere vakter, og vitner hevder at betjenten har oppsøkt sykehuset også når han visste at bestemte helsearbeidere var på vakt.

«Det er respektløst og uprofesjonelt,» sier en anonym kilde.

Intern uro og klikkdannelser preger arbeidsmiljøet

I tillegg til ytre utfordringer, sliter sykehuset med strukturelle problemer som gjør arbeidsplassen lite attraktiv for både nyansatte og erfarne fagfolk. Ifølge flere kilder preges miljøet av «for mange kokker og mye søl». Det er uklare ansvarsfordelinger og mangel på tydelig ledelse.

Langtidsansatte opplever å ikke bli stolt på, og nye ansatte beskriver et sosialt hierarki der vennskap trumfer stilling og kompetanse. En slags «klikk» skal ha utviklet seg, hvor interne bånd og lojaliteter betyr mer enn faglig vurdering.

«Man må nesten bli god venn med noen i kjernen for å bli lyttet til. Det handler ikke lenger om stilling, men om hvem du kjenner,» sier en tidligere ansatt.

Pasienter rammes: Vennskap påvirker behandlingsprioritering

Kanskje mest alvorlig er påstandene om at helsepersonell prioriterer saker basert på personlige relasjoner. Når venner og bekjente blir hentet inn fra felten, skal enkelte ansatte trekke seg fra behandlingen fordi «det blir for nært».

Konsekvensen er at pasientjournaler ofte blir ufullstendige, og at nye undersøkelser må gjennomføres av andre ansatte for å sikre korrekt diagnose og behandling. Dette fører ikke bare til forsinkelser i akuttbehandling, men legger også et unødvendig press på de øvrige ansatte.

Uttalelser fra Oslo Universitetssykehus

Ledelsen ved Oslo Universitetssykehus bekrefter at de er kjent med hendelsen som involverer en politibetjent, og uttaler:

«Sykehuset har mottatt informasjon om hendelsen og saken er videresendt til de riktige instansene. Vi tar saken på alvor.»

Når det gjelder de interne utfordringene og påstandene om forskjellsbehandling, uttaler sykehuset at de har gjort flere grep for å bedre arbeidsmiljøet:

«Vi har nylig gjennomført endringer i ledelsen, og etter at tidligere helsedirektør trakk seg, har mye av problematikken løst seg. Det er nå større grad av åpenhet, referater sendes ut til alle ansatte, og det er laget en rapport som tar for seg utfordringene.»

«Ledelsen tar slike henvendelser seriøst, og vi arbeider aktivt med tiltak. Det understrekes at helsepersonell til enhver tid skal unngå å behandle pårørende eller egne bekjente.»

Kommentar fra politiet

Politiet bekrefter at de er kjent med hendelsen, men ønsker ikke å kommentere detaljene i saken:

«Dette er en fryktelig og uheldig sak. Det er ikke noe som skal skje,» uttaler en representant for politiet.

Vedkommende ønsket ikke å bekrefte eller avkrefte om den aktuelle betjenten fortsatt er ansatt ved stasjonen, men presiserer at saken er håndtert.

Et spørsmål om tillit – og troverdighet

Byens innbyggere stiller nå spørsmål ved hvorvidt Oslo Universitetssykehus kan opprettholde sin rolle som en profesjonell og nøytral helseinstitusjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *