Bolles Bakverk: Vanilje boller Med Daim

Vaniljeboller med Daim

Gir ca. 15–20 boller

Ingredienser

Deig:

  • 5 dl melk (lunken)
  • 100 g smør (smeltet og avkjølt)
  • 100 g sukker
  • 50 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • Ca. 13–14 dl hvetemel

Fyll:

  • 3 dl ferdiglaget vaniljekrem (kjøpt eller hjemmelaget)
  • 2 store Daim-sjokolader (ca. 150 g), hakket i små biter

Pensling:

  • 1 egg, vispet

Topping (valgfritt):

  • Melisglasur
  • Hakkede Daim-biter

Fremgangsmåte

1. Lag deigen

  1. Varm melken til den er lunken (ca. 37°C om du bruker fersk gjær, eller 40°C for tørrgjær).
  2. Smuldre gjæren i melken og rør til den er oppløst. (For tørrgjær: Bland den med litt av melet først.)
  3. Tilsett smeltet smør, sukker, kardemomme og salt. Bland godt.
  4. Ha i litt og litt av hvetemelet til du får en smidig deig som slipper bollen, men fortsatt er litt klissete.
  5. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle, og la den heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).

2. Forbered fyllet

  • Hakk Daim i små biter. Om du lager vaniljekrem selv, la den kjøle seg ned før bruk.

3. Form bollene

  1. Forvarm ovnen til 220°C (over- og undervarme).
  2. Kjevle deigen ut til en stor firkant, ca. 1 cm tykk.
  3. Bruk et glass eller en utstikker til å lage sirkler av deigen.
  4. Legg en liten klatt vaniljekrem og noen hakkede Daim-biter i midten av hver sirkel.
  5. Brett deigen rundt fyllet og klem godt sammen under for å lukke bollen.
  6. Plasser bollene med skjøten ned på et bakepapirkledd stekebrett. La dem etterheve i 20–30 minutter.

4. Stek bollene

  1. Pensle bollene med vispet egg.
  2. Stek midt i ovnen i 10–12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
  3. Avkjøl på rist.

5. Topping (valgfritt)

  • Lag en enkel melisglasur ved å blande melis med litt vann eller sitronsaft. Drypp glasuren over bollene og pynt med ekstra hakket Daim.

Tips

  • Bollene er best samme dag, men kan fryses uten glasur og pynt.
  • For ekstra luksus, kan du tilsette litt vaniljesukker i deigen.

Håper det smaker! 🍬🍮

Oppskrift av Idar Bolle

2 thoughts on “Bolles Bakverk: Vanilje boller Med Daim

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *