Bolles Bakverk: Vanilje boller Med Daim
Vaniljeboller med Daim
Gir ca. 15–20 boller
Ingredienser
Deig:
- 5 dl melk (lunken)
- 100 g smør (smeltet og avkjølt)
- 100 g sukker
- 50 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
- 1 ts kardemomme
- 1/2 ts salt
- Ca. 13–14 dl hvetemel
Fyll:
- 3 dl ferdiglaget vaniljekrem (kjøpt eller hjemmelaget)
- 2 store Daim-sjokolader (ca. 150 g), hakket i små biter
Pensling:
- 1 egg, vispet
Topping (valgfritt):
- Melisglasur
- Hakkede Daim-biter
Fremgangsmåte
1. Lag deigen
- Varm melken til den er lunken (ca. 37°C om du bruker fersk gjær, eller 40°C for tørrgjær).
- Smuldre gjæren i melken og rør til den er oppløst. (For tørrgjær: Bland den med litt av melet først.)
- Tilsett smeltet smør, sukker, kardemomme og salt. Bland godt.
- Ha i litt og litt av hvetemelet til du får en smidig deig som slipper bollen, men fortsatt er litt klissete.
- Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle, og la den heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).
2. Forbered fyllet
- Hakk Daim i små biter. Om du lager vaniljekrem selv, la den kjøle seg ned før bruk.
3. Form bollene
- Forvarm ovnen til 220°C (over- og undervarme).
- Kjevle deigen ut til en stor firkant, ca. 1 cm tykk.
- Bruk et glass eller en utstikker til å lage sirkler av deigen.
- Legg en liten klatt vaniljekrem og noen hakkede Daim-biter i midten av hver sirkel.
- Brett deigen rundt fyllet og klem godt sammen under for å lukke bollen.
- Plasser bollene med skjøten ned på et bakepapirkledd stekebrett. La dem etterheve i 20–30 minutter.
4. Stek bollene
- Pensle bollene med vispet egg.
- Stek midt i ovnen i 10–12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
- Avkjøl på rist.
5. Topping (valgfritt)
- Lag en enkel melisglasur ved å blande melis med litt vann eller sitronsaft. Drypp glasuren over bollene og pynt med ekstra hakket Daim.
Tips
- Bollene er best samme dag, men kan fryses uten glasur og pynt.
- For ekstra luksus, kan du tilsette litt vaniljesukker i deigen.
Håper det smaker! 🍬🍮
Oppskrift av Idar Bolle
Jeg lagde denne, den ble veldig god! Perfekt balanserte smaker, og fin kombinasjon av både sukker og kardemomme!
Anbefales på det sterkeste
wow , de perfekte krembollene ! disse må prøves