Maktmisbruk og trakassering: Eget fag på Politihøyskolen?

Mandag kveld kom Weazel News i kontakt med en ung kvinne i 20-årene som har hatt flere ubehagelige møter med politiet. Hun forteller om en opplevelse som gir grunn til bekymring rundt maktmisbruk og trakassering i etaten.

(Kvinnen ønsker å være anonym grunnet sakens alvor og frykt for egen helse. Vi har derfor valgt å bruke et fiktivt navn.)

En kveld med venner tok en uventet vending

Monica, en ung kvinne i 20-årene, var en sen torsdagskveld på bilverkstedet «Auto Exotic» sammen med venner. Hun beskriver en sosial og hyggelig kveld med casino-besøk og en badetur på stranden. Flere biler var samlet, og stemningen var god.

– Det var alt i alt en veldig gøy kveld. Vi koste oss uansett hvor vi var. Det er noe spesielt med å kunne henge med flere gode venner på en gang, forteller Monica.

Men det som startet som en uskyldig kveld med venner, utviklet seg raskt til en opplevelse som fortsatt preger henne.

Politiet dukker opp

Da Monica og vennene hennes kom tilbake til verkstedet for å reparere bilene sine før en planlagt tur til Rex for å spise, dukket det plutselig opp en politibil.

– Vi skulle bare reparere bilene våre, men plutselig kom det en politibil kjørende inn, forteller Monica.

Ut av bilen steg to uniformerte tjenestemenn som angivelig var på vakt og skulle reparere sin egen patruljebil før de fortsatte skiftet. Men det som skjedde videre, har vakt sterke reaksjoner.

Uakseptabel oppførsel fra tjenestemenn

– Nesten med en gang kommer tjenestemennene bort til meg og ber om telefonnummeret mitt. Jeg spør hva som skjer dersom jeg ikke gir det. Da svarer den ene: «Da har du vært en slem jente og må på cella», sier Monica med en alvorlig tone.

Ifølge henne fulgte den andre politimannen opp med det samme kravet, og da hun til slutt delte nummeret sitt, stilte de seg opp foran henne og spurte: «Hvem syns du er kjekkest av oss?»

Ansatte reagerer

En ansatt ved Auto Exotic som var til stede under hendelsen er rystet over oppførselen til politiet. 

– Jeg mener det er ufattelig at tjenestemenn går så langt utenfor jobben deres for å “rizze opp” en dame i arbeidstiden. Det er skummelt å tenke på hvor langt de hadde gått, eller hva de hadde gjort dersom jeg ikke var der, sier han. 

Systematisk trakassering eller enkelthendelse?

Monica’s opplevelse reiser viktige spørsmål om hvordan politiet bruker sin makt i møter med sivile. Var dette en enkelthendelse, eller er det et symptom på et mer omfattende problem?

Flere lignende tilfeller har blitt rapportert tidligere, men det er sjelden slike saker får konsekvenser for de involverte tjenestemennene. Politiet har et ansvar for å beskytte innbyggerne, ikke utnytte sin maktposisjon til personlige fordeler.

Kvinner står samlet

Vi har luftet saken til en håndfull andre kvinner i byen, for å høre hva disse mener. Det står klart at oppførselen er ubehagelig, og svekker tilliten til lovens utøvende makt. 

– Jeg syns det er skummelt at menn i politiet bruker makten sin på denne måten, spesielt mot en kvinne. Man vet ikke helt hva man skal si til dem, for man blir redd for at man plutselig skal bli tatt i jern dersom de føler at en tråkker på egoet dems. Du kjenner dem ikke, du stoler ikke på dem. Meningen med politiet er at de skal gjøre hverdagen tryggere, når de da gjør slike ting, ender du opp med å ikke stole på dem, eller at de tar samfunnsikkerheten seriøst. Det er veldig ukomfortabelt, sier Liz Brown

Bør politihøyskolen undervise i etikk og maktmisbruk?

Saken aktualiserer behovet for strengere retningslinjer og opplæring i etikk og maktmisbruk på Politihøyskolen. Det kan være nødvendig med en gjennomgang av politiets holdninger og praksiser for å sikre at slike situasjoner ikke oppstår igjen.

Monica har bestemt seg for at hun ikke våger å anmelde saken på grunn av frykt for politibetjentene. Hun håper at ved å dele sin historie, vil flere kvinner våge å si ifra om lignende opplevelser.

Juristene er tydelige

Vi tok kontakt med Malik Sahib fra Apex Advokatfirma for å få et juridisk perspektiv på det hele. Han sier følgende;

– Politiets jobb er å beskytte og hjelpe sivile mennesker og få dem til å føle seg trygge i byen. Når politiet bryter sin tjenesteplikt, på så grove forhold, kan det bli sett som misbruk av offentlig myndighet. Dette er en veldig grov tjenestefeil, som bør bli alvorlig sett på.

Politiet ønsker hverken å kommentere, eller beklage hendelsen, men oppfordrer vedkommende til å skaffe seg advokat å anmelde dersom det som blir påstått er reellt.

Har du opplevd lignende situasjoner? Weazel News ønsker å høre din historie. Ta kontakt anonymt via våre sikre kanaler.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *